четверг, 3 июня 2010 г.

categoriile de profesori


Sunt trei categorii de profesori care se disting din mărturisirile elevilor:

  • profesorii exigenţi, absurzi, care cer mai mult decât (pre)dau, ignorând alte sarcini, discipline pe care le mai au elevii, care nu stabilesc punţi reale de comunicare cu elevii, profesorii foarte duri;

„- Spuneţi-mi acum, ce înseamnă pentru voi profesorii?

- Gardieni de la închisoare!

  • profesorii care stabilesc un echilibru între exigenţă şi prietenie, care ştiu cum să comunice şi cum să predea elevilor, care ştiu să şi glumească cu ei, care demonstrează preocupare pentru înţelegerea materiei dar şi pentru problemele personale ale elevilor, însă cu reguli clare, pe care ei înşişi le respectă.

Despre elevi şi profesori

Există opinii potrivit cărora profesorii sunt consideraţi ca nişte părinţi, viaţa unora dintre elevi fiind mult influenţată de profesori. Acest fapt se întâmplă în cazul profesorilor respectaţi, îndrăgiţi şi apreciaţi de către elevi.

“- …un profesor poate sa fie un model pentru elevi prin caracter, prin…

- Comportament.

- Da, dar nu numai…Vreau să zic că…atunci când vezi un profesor mai…

- Exigent?

- Şi exigent, şi mai bun în general, care ştie mai multe şi ,in general, sunt cei mai tineri, noua generaţie, parcă te ambiţionează să încerci să ajungi la fel, să zici… Şi mulţi întreabă: „Dar de unde ştii atâtea?”

Relatia profesor - elev



Relatiile dintre profesor si clasa se polarizeaza ,in general in sentimente de simpatie , incredere reciproca sau, dimpotriva ,de antipatie , neincredere si chiar ostilitate.Sunt si cazuri cand contactul spiritual dintre profesor si elev nu trece de zona indiferentei: clasa nu exista pentru profesor si nici profesorul pentru clasa . Initiativa trebuie sa apartina insa profesorului, care tinand seama de legea esentiala a relatiilor afective interumane potrivit careia simpatia si bunavointa naste simpatie si bunavointa , antipatia si ostilitatea trezesc sentimente de aceiasi calitate , trebuie sa conduca , sa dirijeze aceste relatii si sa le structureze pe colaborare. In urma studiilor efectuate s-a constatat ca o parte din profesori nu reactioneaza adecvat nici in cazul raspunsurilor bune (corecte ) ale elevilor si nici in cazul raspunsurilor gresite (nule).

Relatia profesor - elev


Fiind un act ce tine de sfera relatiilor interpersonale, actul educativ , eficienta sa , se decide pe terenul raporturilor concrete zilnice, dintre profesor si elev . In problema relatiei profesor-elev , pe langa o bogata experienta pozitiva ce s-a acumulat in decursul anilor, se constata ca uneori predomina arbitrariul, practici invechite si prejudecati pe care o atitudine conservatoare le mentine. Pentru perfectionarea relatiei profesor-elev este necesar sa se ia in consideratie , pe de o parte , obiectivele educatiei , iar pe de alta parte psihologia tineretului contemporan, actul educativ fiind un proces de continua inventie sociala.